Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ ΣΤΗ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ
5-6 μελιτζάνες φλάσκες 2-3 κρεμμύδια ρύζι 1/2 κιλό, 1ματσακι μαϊντανό, λάδι 3/4 μιας κούπας του τσαγιού και αρκετή ψίχα από τις μελιτζάνες χωρίς τα σπόρια τους, 2,3 ντοματούλες φρέσκες  και ένα κουτί "κονκασέ" (ψιλοκομμένες ντομάτες σε κονσέρβα εάν δεν έχετε ντομάτες πρέπει να βάλετε 2 κουτιά "κονκασέ"
   Αφαιρούμε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες,  σ ένα "πλασταρίδι," (επιφάνεια κοπής) τις χτυπάμε με τη χούφτα μας κλειστή και μετά με τη παλάμη μας επάνω στο "πλασταρίδι"  τις κυλάμε πέρα δώθε για να μπορέσουμε να τις αδειάσουμε από τη ψίχα πιο εύκολα γιατί θα έχουν μαλακώσει (οι γιαγιάδες μας δεν είχαν εργαλεία το παλιό εκείνο το καιρό)  τις πλένουμε, κόβουμε το επάνω μέρος λίγο, για καπάκι θα τα χρησιμοποιήσουμε μετά. Με ένα κουτάλι της σούπας στριφογυρίζοντας το στο εσωτερικό της μελιτζάνας (αν δεν έχουμε το κατάλληλο εργαλείο) βγάζουμε τη ψίχα προσέχοντας να μη τις σκίσουμε τις αλατίζουμε λίγο στο εσωτερικό τους και τώρα φτιάχνουμε τη γέμιση:
 Σε μια λεκανίτσα βάζουμε τη σάρκα αρκετή, όχι όλη από τις μελιτζάνες και τη ξεπλένουμε να φύγουν τα σπόρια μετά την ψιλοκόβουμε, ψιλοκόβουμε και τις ντομάτες το μαϊντανό και τα κρεμμύδια προσθέτουμε το "κονκασέ" το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι,  καλό θα είναι για περισσότερη γλύκα και νοστιμιά να ξεγεμίσουμε και τρείς ντοματούλες, τη σάρκα και από αυτές τη ψιλοκόβουμε στη γέμιση ανακατεύουμε καλά καλά όλα τα υλικά και με αυτά γεμίζουμε τις μελιτζάνες και τις ντομάτες δεν τις ξεχειλίζουμε, βάζουμε τα καπάκια τους και τις τοποθετούμε στη κατσαρόλα, αρκετά μεγάλη, πρώτα τις μελιτζάνες με το πλάι αφού τους κάνουμε δυο χαραματιές οριζόντιες όχι πολύ μεγάλες προσέξτε το αυτό, για να παίρνουν ζουμάκι μέσα καθώς βράζουν και να μην είναι σφιχτές βάζουμε από πάνω και τις ντοματούλες αυτές δεν θα τις χαράξουμε γιατί θα διαλυθούν βάζουμε νεράκι στη κατσαρόλα να τις σκεπάζει μέχρι τη μέση και ρίχνουμε επάνω τους άλλη 1/2  κούπα λάδι, τις σκεπάζουμε με το καπάκι της κατσαρόλας και τις μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά κουνώντας κάθε λύγο τη κατσαρόλα και προσέχοντας να υπάρχει ζουμάκι αλλιώς συπληρώνουμε με λύγο νερό προσοχή γιατί κολλάνε εύκολα τις κεντάμε με ένα πιρούνι για να δούμε αν έβρασαν και προσέχουμε να έχει "μελώσει" το ζουμάκι τους αλλιώς χαμηλώνουμε τη φωτιά και τις αφήνουμε λύγο ακόμη προσέχοντας τες. 
Σερβίρονται με φέτα η με ελίτσες αν νιστευούμε είναι υπέροχες!!!!!
 Αν θέλετε μπορείτε να τις κάνετε με κιμά με τον ίδιο τρόπο μισό χοιρινό μισό μοσχαρίσιο αφαιρώντας το κρεμμύδι, τη σάρκα τις μελιτζάνας και το μαϊντανό. Στο φούρνο δεν γίνονται τόσο νόστιμες!!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου